Indhold:

Brændeovne.

Frostsikre vandhaner.

Husmår.

Gøende hunde.

Helårsbeboelse.

Nyttig kattegrus.


2021-01 Nye regler for brændeovne


Skal din brændeovn skrottes? En brændeovn er hyggelig, men kan også være en kilde til luftforurening.

Fra 1.august 2021 er der indført nye miljøregler, så husejerne skal udskifte eller helt skrotte de brændeovne og pejseindsatser, der er produceret før 1. januar 2003.

Reglerne vil helt givet medføre panderynker og bøvl for mange huskøbere, da de pålægges en række pligter.


2017 - 001 - Frostsikker artikel om vandhaner ?


Artikel fra Bolius - Frostsikker vandhane?

Det er en rigtig god ide at tjekke, hvad det er for en udendørs vandhane, du har siddende på dit hus. For det kan betyde rigtig meget for muligheden for sprængte rør og vandskader. Det allerbedste er at købe en frostsikker vandhane.

Hvad er en frostsikker vandhane?

På en frostsikret hane sidder selve ventilafspærringsdelen indenfor og betjeningsgrebet udenfor. Forbindelsen er boret lidt skråt med fald udad, så vandet kan løbe ud, når den indvendige hane lukkes.

På den måde er det meget nemt at holde røret fri for vand, når du ikke bruger hanen fx i vinterperioden. Samtidig sikrer konstruktionen, at en udendørs vandhane kan bruges hele året, fordi der ikke står vand i røret, som blokerer udløbet. Modsat den almindelige vandhane (th.) har den frostsikre vandhane (tv.) et fald udad, så vandet automatisk løber ud, når den indvendige hane lukkes. Foto: Ole Vedsted-Jakobsen



Tjek om din udendørs vandhane er frostsikker

Det er langt fra alle udendørs vandhaner, der er frostsikre, så derfor bør du finde ud af, om din vandhane er frostsikret.

Hvis du selv har fået din vandhane installeret, ved du måske allerede, om den er frostsikker eller ej. Er du i tvivl, kan du selv tjekke, om din vandhane er en frostsikker type. Du skal kigge efter kendetegnene for en frostsikker vandhane. Som beskrevet ovenfor er det, at forbindelsen i hanen er boret med et skråt fald udad, så vandet kan løbe ud, og at ventilafspærringen sidder i forlængelse af vandhanen - bare indenfor muren.

Er du stadig i tvivl, bør du få en autoriseret VVS'er til at tjekke det for dig, så du er sikker på, at du ikke får vandskader.


2017 002 - HUSMÅR - for dig som sommerhusejer

HUSMÅR. Artikler - oplysende for dig som sommerhusejer

Arikel fra idenyt.dk 

Måren slipper nemt ind

En enkel måde at komme af med husmåren på, er at lukke alle huller, så den ikke kan komme ind på loftet. Dens indgangshul finder du for det meste ved en vindskede eller skotrende, langs tagrygningen eller ved en kvist. Også en enkelt tagsten, der sidder skævt, eller et manglende trådgitter i en ventilationskanal kan gøre det muligt for måren at slippe ind på loftet. 

Husmåren kan sno sig

Hvis et almindeligt hønseæg kan komme igennem et hul, kan husmåren også. Husk, at måren skal være ude, når hullerne lukkes – og den må ikke have unger på loftet. Husmåren har normalt unger fra først i marts til sidst i juli. 

Måren er ikke vild med høj musik

Der findes rigtig mange gode råd om, hvordan man skræmmer en mår ud fra loftet.

Én metode er at tænde både en radio og lys på loftet i det øjeblik, måren begynder at buldre – og altså ikke at have det tændt hele tiden. Det stresser måren, så den til sidst flytter.

Sæt radioen på fuld udblæsning, når du tager væk i dagtimerne, hvor husmåren gerne vil have ro til at sove. Et ultralydsapparat kan også afhjælpe problemet. 

Tre lugte, som husmåren ikke bryder sig om

Der er også mange mårer, der ikke bryder sig om stærkt lugtende stoffer som naftalin, paradiklorbenzol eller hjortetakolie, som du kan stille i skåle eller hænge i gazeposer på loftet. Desværre er husmåren dog ret hårdfør og vil i mange tilfælde vænne sig til strabadserne. 

Lok måren med æg

Den mere radikale løsning er derfor at fange måren i en fælde, som du kan købe i jagtforretninger.

Det er bedst at stille fælden op udendørs, gerne ved et buskads eller langs med en hæk, spørg evt. vildtkonsulenten på det lokale statsskovdistrikt til råds.

Et hønseæg med et lille hul i er den bedste lokkemad til fælden. Læg nogle æg forskellige steder nær huset, så lader måren sig lettere lokke af ægget i fælden. 

Hvad vil du gøre, når måren går i fælden?

Hvis du sætter en fælde op, skal du have en plan for, hvad du vil gøre, hvis det lykkes dig at fange dyret.

Er du ikke ligefrem jæger, må du betale dig fra en aflivning hos dyrlægen. Hvis du ikke har samvittighed til det, så kan måren også køres væk og slippes løs. Men husk på, at den kan finde hjem over store afstande. 

Fire gode råd, når du vælger en fælde

  • Sørg for at købe en fælde, der af relevant myndighed er godkendt til at fange mår.
  • Fælden skal efterses både morgen og aften.
  • Fangne dyr skal straks tages ud, alt andet er dyrplageri.
  • Tjek altid, om den fangede mår har unger. Disse kan afleveres til en af Dyrenes Beskyttelses vildtplejestationer, som tager sig af dem. 

Gift mod mår er forbudt!

Du må ikke lægge rottegift eller anden gift ud. Bedøvende midler må heller ikke lægges ud. Der er nemlig stor risiko for, at maren slæber rundt med den forgiftede lokkemad, så husdyr eller mennesker kan komme i berøring med giften.

Husk endelig, at hvis måren ikke ødelægger noget, kan den gøre nytte omkring huset ved at spise mus og rotter.

2017 - 003 - artikel om 6 metoder til at begrænse hundens gøen.

Få 6 metoder til at begrænse din hunds gøen

Der er ikke noget unaturligt i, at hunde gør. Det er dog ikke naturlig adfærd for hunde at gø uhæmmet i lang tid ad gangen. Derfor gør du både dig selv og din hund en tjeneste ved at lære den op til at begrænse sin gøen. 

Det kan være en længere proces at få fuld kontrol over en hunds gøen. Den gode nyhed er, at det kan lade sig gøre med en velovervejet - og fremfor alt - konsekvent indsats.

Her er 6 af de metoder, du kan bruge, hvis du har en hund, der gør. Det bedste resultat vil du som regel få, hvis du bruger flere af metoderne samtidig. 

1. Styr dit eget temperament, når hunden gør

Det er vigtigt, at du og de andre medlemmer i husstanden er i stand til at hævde jer som flokkens ledere. Fremfor alt er det nødvendigt, at du bevarer roen, når du retter på din hunds adfærd.

Hunde adlyder helst ikke ledere, der er ude af balance. Undgå derfor at tabe besindelsen. Hvis du viser frustreret, vil din hund gøre det samme. Sørg derfor altid for at virke rolig og i balance, når du opdrager på din hund. 

2. Fjern anledningen til, at hunden gør

Find ud af, hvornår og hvorfor din hund gør. Hvis hunden gør af forbipasserende, når de går forbi vinduet udenfor, kan du med det samme trække gardinet for eller føre hunden ind i et rum uden udsyn til gaden, når det sker. Hvis hunden gør af fremmede, der går forbi, når den er ude i haven eller i gården, kan du sørge for at lukke den ind i huset på stedet, når den begynder at gø.

3. Ignorer hunden, når den gør. 

Skænk ikke hunden din opmærksomhed, når den gør. Hunden kan opfatte din opmærksomhed som en belønning for, at den gør. Lad være med at tale til den, røre ved den eller at kigge på den. Beløn hunden med en godbid, når den endelig holder op med at gø. 

Denne metode kræver tålmodighed og konsekvens. Hvis din hund gør en time, og du derefter giver efter og skænker den din opmærksomhed, så kan det være, at den gør halvanden time næste gang. Den har nemlig fået færten af, at DU nok skal gøre, som DEN vil, hvis den bare bliver ved med at gø længe nok.  

4. Få hunden til at bruge sin energi på andet end at gø

En hunds gøen handler ofte om, at den brænder inde med sin energi. Det kan for eksempel skyldes, at den ikke får nok motion. Får din hund for eksempel en god daglig gåtur?

Du kan skrue op for din hunds energiforbrug ved at lære den at løbe ved din side, når du er ude at cykle, eller ved at klatre med den i vanskeligt terræn. Du kan også begynde at træne agility eller hyrdning med din hund.  

5. Lær hunden at være stille på kommando

Lær din hund to forskellige kommadoer: 1) at være stille 2) at gø.

Det kan virke lidt bagvendt, men denne metode starter med at lære din hund at gø på kommando. Giv din hund kommandoen "tal" (eller et andet ord) og lad hunden gø et par gange. Lad hunden derefter snuse til en godbid. Giv hunden godbiden, når den holder op med at gø. Gentag proceduren, indtil den har lært at begynde at gø på kommandoen "tal". 

Herefter kan du gå over til at lære hunden "stille"-kommandoen. Find nogle rolige omgivelse uden distraktioner. Giv kommandoen "tal". Når hunden begynder at gø, skal du sige "stille" og og placere en godbid foran hundens næse. Ros hunden, når den bliver stille og giv den godbiden.  

6. Prøv med et "anti gø halsbånd"

Vil du have teknologisk hjælp i din gø-træning, så findes der også anti gø halsbånd i handlen. 

Det er ikke alle hundeeksperter, der siger god for denne løsning, men for fuldstændighedens skyld vælger vi alligevel at nævne muligheden. Hvis de andre metoder ikke har den ønskede effekt eller ikke passer til dit temparement, så er denne metode måske værd at overveje.  

Et anti gø halsbånd er et halsbånd med indbyggede sensoriske virkemidler i form af lyd og vibration. Med anti gø halsbåndet kan du træne din hund til at skære ned på sin gøen og glammen. Det sker ved at supplere dine verbale kommandoer med lyden eller vibrationen fra halsbåndet. Det er tanken, at hunden efterhånden skal forbinde lyden eller vibrationen fra anti gø halsbåndet med din "stille"-kommando.  

Kontakt en hundetræner

Har du forsøgt at få din hund til at holde op med at gø med en eller flere af disse metoder uden den fornødne effekt? Så skal du måske overveje at kontakte en hundetræner med ekspertise i adfærdstræning for hunde. Det skylder du både dig selv og din hund. Hunde, der gør, er nemlig en belastning både for dig og din familie - og for din hund. 

Kilde:
humanesociety.com

For ca kr 270 kan man købe  en lille "lyddims", som kan lære hunden -  at holde op med at gø.

Den hedder:  PETGENTLY.

2017 - 004 Sommerhusregel

Endnu mere attraktivt for dig og familien, at kunne bo i Grundejerforeningen Nørholm Skov.

Endnu mere attraktivt for dig og familien, at kunne bo i Grundejerforeningen Nørholm Skov.


Helårsbeboelse i sommerhuse

Du må normalt ikke bo i dit sommerhus hele året.

Men er du f.eks. pensionist, har du mulighed for det, hvis du har ejet sommerhuset i et år.

Væsentlig er:

En pensionists personlige ret til at benytte en fritidsbolig, herunder en lokalplanlfritidsbolig, til helårpensionisten har ejet ejendommen i 1 år. 

Således ajourført 16. maj 2020


2017 - 005 - Kattegrus ?

Brug kattegrus i hjemmet!

Kattegrus er selvfølgelig først og fremmest til kattebakken, men faktisk har gruset også andre gode egenskaber og kan bruges til  forskellige ting i hjemmet.

Her er 8 ting, som du også kan bruge kattegrus til derhjemme. 

1. Planter og havearbejde

Når du planter blomster, småbuske og andre planter, kan du blande jorden med lige dele kattegrus for at holde jorden godt fugtig.

2. Ildelugtende sko

Sko kan som bekendt godt lugte af, ja, sure tæer, men det kan du komme til livs med kattegrus. Find et par nylonstrømper eller -strømpebukser frem og hæld et par deciliter kattegrus i hver strømpe; bind herefter en knude i enden, og så kan du lægge dem ned i skoene natten over, så de kan absorbere fugt og dårlig lugt. 

3. Opbevaring af udstyr

Når du gemmer telt og andet udendørsgrej af vejen om vinteren, kan det godt få en lidt hengemt lugt. Fyld en gammel sok med kattegrus, slå en knude på den, og læg den sammen med det udstyr, du gemmer.

4. Fast grund under dækkene

Hvis du skulle være så uheldig, at bilen sidder fast i en snedrive, er det en god idé at have en pose kattegrus i bagagerummet. Gruset kan nemlig bruges til at få “fodfæste” igen. 

5. Hold skadedyrene ude af huset og væk fra plænen

Skadedyr såsom mus, rotter og muldvarpe er ikke så glade for hverken teksturen eller lugten af kattegrus.

Kattegruset tager også lugten, hvis der er museefterladenskaber i hullerne eller lignende. 

Har du muldvarpe i plænen, kan du hælde kattegrus i deres tunneller for at afskrække dem. 

6. Tørring af blomster

Skal du tørre blomster, kan du benytte kattegrus til formålet. Find en lufttæt beholder, hvor der er plads til blomsterne uden at skulle klippe af dem, og hæld et lag kattegrus i (2,5-3 cm). Placer blomsterne i beholderen, dæk dem med et let lag kattegrus, og forsegl beholderen. Opbevar beholderen et mørkt, tørt sted og tjek op på dem efter 3-5 dage. Processen kan tage op til 7-10 dage, afhængigt af de valgte blomster. 

7. Velduftende skraldespande

Velduftende er måske så meget sagt, men kattegrus kan i hvert fald bruges til at friske skraldespande og lignende op, ved med jævne mellemrum at hælde et par spiseskefulde af det i bunden af spanden. 

8. Udendørs askebæger

Udendørs askebægre er ofte fyldt med sand eller grus, men her kan kattegrus også bruges. Det holder lugten af cigaretter under kontrol og kan nemt fjernes igen.

Del siden